27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

turnaje - jak to řeší šachisté

Přidat příspěvek

Zpět
Předmět: Re: Roušky

*ji

Autor: anonym | 09.09.2020 23:32 | Reagovat
Předmět: Roušky

Asi by se to dalo implementovat jako soutěž, a pak bychom to mohli nechat na hráčích, zda budou roušky vyžadovat, tak si jí povinně vezme i soupeř, nebo se oba dohodnou a budou hrát bez ní. Už tak se to tuším dělalo na hradeckém turnaji a všem to prý vyhovovalo, nevznikl tam žádný problém.

Autor: anonym | 09.09.2020 17:34 | Reagovat
Předmět: Roušky

Od zítřka roušky povinné v uzavřených prostorách. Sice se to nevztahuje na “sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěží apod.”, ale mám dojem, že scrabble sportem zatím není.

Autor: Petr Kaňovský | 09.09.2020 17:00 | Reagovat
Předmět: karanténa

Nadále platí, že na vnitřních akcích do 100 osob roušky být nemusejí, nicméně otázkou je, co by se stalo, kdyby některý z hráčů turnaje měl koronavirus. Předpokládám, že přinejmenším všichni jeho soupeři, ne-li všichni účastníci, šli do karantény, je to tak?

Autor: Petr Kaňovský | 06.09.2020 18:05 | Reagovat
Předmět: Re: Třinecký QT bude taky

Takže žádná karanténa MS Kraje nehrozí ? ( K vůli dolu Darkov) ?

Autor: Dan | 29.05.2020 10:24 | Reagovat
Předmět: Třinecký QT bude taky

Jsem s pořadatelem v kontaktu, vlastně jsem ho do pořádání třineckého QT uvrtal a slíbil mu pomoc, takže vím, že se třinecký turnaj konat bude. A neznamená, že když tady někdo nenapíše podrobnosti, že se něco ruší. Takže si naplánujte výlet i na ten náš krásný konec republiky :-)

Autor: Radek Mannheim | 29.05.2020 07:37 | Reagovat
Předmět: Již týden po Hradci

Pohár primátorky je také turnaj, ale Jana zřejmě myslela kvalifikačbní turnaj, který má být 20. června a zatím je kolem toho ticho, pořadatel by měl asi dát najevo zda s ním počítá, či kvůli zhoršující se situaci v Moravskoslezském kraji od něho raději ustoupí.

Autor: anonym | 28.05.2020 11:59 | Reagovat
Předmět: Již týden po Hradci je Třinec

Všem potvrzuji, že již 6.6. se uskuteční 4. kolo Velké ceny O pohár primátorky města Třince. Kola 2. a 3. budou přeložena na podzim. Kdyby měl tedy někdo již týden po Hradci absťák, budu rád, když se objeví v Třinci na malém turnaji. Kapacita je ovšem omezená maximálně cca 16 hráči a již mám nahlášeny 4 zástupce pana poslance Aleše Juchelky, který by mimochodem mohl podat nejčerstvější informace a snad i probrat situaci scrabblistů na plénu, pokud to budeme požadovat. Všem hodně zdraví a brzy ahoj! Radek.

Autor: Radek Mannheim | 28.05.2020 07:42 | Reagovat
Předmět: 3 týdny po Hradci má být ještě turnaj v Třinci

Otázkou je, jestli se uskuteční…

Autor: Jana | 22.05.2020 10:36 | Reagovat
Předmět: Re: Jana

Myslím, že tato diskuse je zcela bezpředmětná. Oproti šachistům máme několik velice podstatných rozdílů.

1. Scrabble není, narozdíl od šachů, oficiálně uznaná sportovní disciplína. Myslím, že bychom spadali spíše do kolonky kulturní a společenské akce. Přenositelnost stanoviska pro šachisty na nás scrabblisty tedy vůbec není samozřejmá.

2. Šachisté měli potřebu oficiálně získat “lejstro”, které jim potvrdí, za jakých podmínek můžou pořádat v současné době soutěže. U nich to byla nutnost, protože pořádají desítky až stovky turnajů, soutěží, zápasů družstev atd. v nejbližších týdnech, takže prostě museli zavést nějaký standard (zvažovali i variantu všechny soutěže družstev předčasně ukončit a výsledky celé sezóny anulovat).
My máme v tuto chvíli 1 (slovy jeden) turnaj. Další turnaj bude nejdříve v srpnu a do té doby, bude situace zase úplně jiná. Na tento 1 (slovy jeden) turnaj podle informace, kterou mám z výboru, stanovil pravidla přímo pořadatel – Zbyněk. Pravidla jsou podle názoru výboru v souladu se současnými nařízeními vlády a tak byly výborem akceptovány.
Primárně jde tedy o dohodu mezi pořadatelem a výborem.

Zjišťování obecných požadavků tedy může mít smysl jen pro další turnaje a dělat to v tuto chvíli je asi ztráta času, protože cokoliv co zjistíme, prostě v srpnu velice pravděpodobně už dávno nebude aktuální.

Autor: pavelp | 22.05.2020 09:37 | Reagovat
Předmět: Testování

Ono také je třeba rozlišovat amatérský a profesionální sport, při amatérském, což je náš případ¨, budou stačit jiné standardy než při profesionálním, ale myslím si, že roušky budou tím minimem, co asi budeme muset dodržovat. I když po 25. květnu asi dojde k dalšímu rozvolňování, takže těžko dnes říct, co a jak. Ale podle pravidla Moje rouška chrání tebe, tvoje chrání mne, asi hodně hráčů na ní bude trvat. Jirka

Autor: Jirka | 21.05.2020 23:10 | Reagovat
Předmět: Testování

Nejsem si tím jistá, ale myslím, že šachisté se netestují, můžu se na to pana Petra ještě zeptat.

Autor: Jana | 21.05.2020 22:54 | Reagovat
Předmět: Kontaktování úřadů

Jano, pozor ale na to ať nemícháš hrušky s jablky… ve sportech, kde dochází ke kontaktu, musejí být všichni testováni, než jdou do fyzického kontaktu, takže fotbalisté, hokejisté,ale i judisté prošli testy… To my scrabblisté neprojdeme a budeme si dýchat z metru a půl do tváře, takže to sem vůbec nepatří. Tím že dělám v novinách a zaměřuju se na sport, tak o tom vím trochu víc než vy ostatní. Jirka

Autor: Jiří Kamín | 21.05.2020 22:44 | Reagovat
Předmět: Kontaktování úřadů

Petře, napsala jsem Ministerstvu zdravotnictví, bohužel se mi neozvali zpátky. To mi dnes potvrdil i pan Martin Petr, předseda šachistů, taky kontaktovali Ministerstvo zdravotnictví, dřív než já a taky se jim neozvali. Vycházejme z toho, co je k dispozici, to znamená při hře nemusí hráči a rozhodčí mít roušky. Dělají to tak i judisté, perou se bez roušek, mají mezi sebou těsný fyzicky kontakt. Není možné stanovit pravidla pro každý sport zvlášť, Národní sportovní agentura pravidla pro sportovní soutěže zveřejnila, říďme se jimi.

Autor: Jana | 21.05.2020 22:37 | Reagovat
Předmět: Roušky

Ode dneška mohou být lidé v kanceláři bez roušek. Třeba se to za těch 10 dnů ještě změní i jinde…

Autor: Jana | 19.05.2020 20:57 | Reagovat
Předmět: Pár poznámek

Ano, je to přesně tak, jak říká Luboš, je to určitě jenom můj „problém“. Dokonce i ty uvozovky napsal správně, protože já ho vlastně za problém nepovažuju, i proto mě překvapilo, jakou diskuzi jsem vyvolala. Skutečně jsem pouze pocítila potřebu reagovat na to, co napsal onen anonym – že se všichni, kdo se na turnaj nehlásí, bojí, protože jeho jiný důvod nenapadá. Mně jich tedy napadá kromě toho mého povícero, i sama u sebe bych hned několik dalších našla (a to, že bych nepoložila bingo, mezi nimi tedy fakt není, nevím, proč Jirku zaujalo zrovna tohle :-) ), ale nemá smysl je tu rozebírat, když i můj nevinný příspěvek rozpoutal takovou rozsáhlou debatu. Rozhodně jsem to nemínila jako výzvu k hledání řešení nebo nedejbože nějaké výjimky!!! Čtení to nicméně bylo inspirativní a poučné, díky za něj. Držím palce, ať se turnaj vydaří a ať se vám z pocitu přílišné odpovědnosti nesloží organizátor. :-) :-) :-)
Jenom ještě poznámku k Petrově výčtu dezinfekcí, nezapomeňte na ceny, ty budou ode všech ošmatlané víc než hodiny, ledaže by je Zbyněk tahal z tašky až při předávání jako překvapení. :D

Autor: Alena Jankovcová | 19.05.2020 16:50 | Reagovat
Předmět: pár poznámek

Dovolím si pár poznámek k příspěvkům, které proběhly v aktuálních vláknech…

Obávám se, že MY se dohodnout nemůžeme, zda je scrabble sport. Myslím, že by tak musel být oficiálně uznaný a to žel bohu není. A “duševní sport” je bohužel něco jiného než sport. Srovnání scrabble x šachy: Podle mě je hlavní problém v tom, že mi přijde trochu problematické (netvrdím, že úplně nemožné) dezinfikovat 100 písmen. To je přece jen těžší než dezinfikovat 32 figur. Dezinfekce rukou před (a třeba i po) partii by vše měla řešit a je podle mě praktičtější…

…k Aleninu “problému”… …nechci být nějak přísný, ale řeknu to tak, jak to cítím. Podle mě je to opravdu pouze Alenin problém (tedy ne pouze, větší či menší problémy s tím máme jistě všichni, ale každý se s tím musí nějak popasovat). Pokud nemáš nějakou nemoc, například nejsi astmatik, kteří jsou jako jedna ze skupin vyjmuti z povinnosti jejich nošení, pak myslím, že bys ji mít měla, podmínky bychom měli mít rovné. Samozřejmě, fungování s rouškou je těžší než normálně, ale přátelé, mluví k vám člověk, který má roušku na ústech v práci 11 hodin denně, vždy čtyři dny v kuse… …tedy pravda – není to rouška, ale mám nafasovaný respirátor, se kterým se mi funguje přece jen lépe než s látkovými rouškami a také, když je příležitost a není široko daleko kolem mě nikdo, tak si ji alespoň na chvíli sundávám. Ale prostě fungovat se s ní dá. A velkou pravdu má Jirka Kamín. Kola na turnajích trvají cca hodinu (a nyní se počítá s tím, že budou přestávky prodlouženy) a myslím, že většina z nás reálně končí cca po půl hodině. Takže půl hodiny s rouškou u partie, půl hodiny na čerstvém vzduchu bez roušky, jelikož nebude třeba být vevnitř (nebude tam ani jídlo). To je režim, který by většina z nás měla zvládnout…

…můžeme si o těch opatřeních myslet cokoliv, ale jsou tady, mají nějaký důvod a ačkoliv se zmírňují (což je jistě správně), tak bychom je měli dodržovat tak, jak jsou nastavená – přičemž myslím, že aktuálně (respektive jak je očekáváno, že to bude na konci května) nejsou podle mě nastavená nijak přísně…

Autor: Luboš Vencl | 18.05.2020 22:42 | Reagovat
Předmět: roušky a dezinfekce

Petře, máš pravdu že sehraju většinu partií rychleji než ostatní, ale i při hře 30 až 40 minut se dá s rouškou hrát, pak si ji člověk někde o samotě sundá a dýchá čistý vzduch. Po její výměně je hráč zase schopný s čistou rouškou těch 30 až 40 minut hrát, podmínkou je opravdu její výměna, protože jinak dýcháme vlastní zplodiny, které do roušky pošleme… Ale jak jsem řekl, je to každého věc, jak se k těmto mimořádným podmínkám postaví a nikomu nemůžeme vyčítat, když se rozhodne nepřijet. Jen mě Alenka pobavila těmi bingy, ale ani jí nevyčítám, když turnaj ze svého kalendáře škrtne… Myslím si, že kolem 30 hráčů nakonec přijede a turnaj bude mít určitou svoji hodnotu. Jirka

Autor: Jiří Kamín | 18.05.2020 17:25 | Reagovat
Předmět: dezinfekce

Zbyňku,
budeš v rámci turnaje zajišťovat dezinfekci pro hráče (ruce) i pro hrací místo (stůl, židle) a hrací náčiní (hodiny, deska?, písmena?) a slovníkový notebook (klávesnice, myš), případně i kliky vstupních dveří apod.,
nebo si mají hráči nějakou dezinfekci přivézt vlastní?
asi není problém si přivézt vlastní, ale byl by vhodné to vědět předem

Autor: Petr Kuča | 18.05.2020 17:09 | Reagovat
Předmět: Roušky a dezinfekce

Jirko, vím že hraješ rychle (a nic proti tomu), ale opravdu sehraješ všech 8 partií turnaje tímto tempem?
podle mé zkušenost z rozhodování/počítačování turnajů většina hráčů dohrává partii spíš až mezi 30tou a 40tou minutou, a skoro vždycky někdo hraje i dohrávku přes 40minut
petr

Autor: Petr Kuča | 18.05.2020 17:05 | Reagovat
Předmět: Roušky a dezinfekce

Kolegové přátelé scrabblisté, turnaj v HK bude samozřejmě úplně jiný než ty předtím, ale myslím si, že zvládnout se to dá i s rouškami, s dezinfekcí a samozřejmě slušným chováním hráčů. Co se týče dezinfekce, pokud si každý hráč poctivě před a po partii ruce pořádně dezinfikuje (předpokládám, že si každý vezmnádobičku s postřikem z domova), pak asi netřeba dezinfikovat hry ani hodiny, protože ten virus se tam nemá kde narodit :) Co se týče Alenky a jejích obav, chápu jí, na druhou stranu já si tam jedu zahrát, 15 až 20 minut s rouškou vydržím, pak si jí v přestávkách sundám a někde v koutku nebo spíše venku se nadýchám čerstvého vzduchu. A její obavy že nevymyslí bingo, jsou úsměvné… No a co, tak si zahraje 8 partií bez bing, na nich tan hra až tak nestojí, myslím si že i ona vyhrála ve své kariéře stovky partií, aniž položila bingo. Takže kdo si chce fakt zahrát, do HK přijede, ZVLÁŠTĚ PO TAK DLOUHÉ PAUZE… a nutnost roušek uznávám, ale myslím si, že 8x 15 až 20 minut se s ní dá vydržet, a když si jich vezmu z domova 8, můžu je střídat, takže mi nezvlhnou :) Ale je to každého věc, jak se k prvnímu pokoronavirému turnaji postaví… Pevné zdraví přeje Jirka KAMÍN

Autor: Jiří Kamín | 18.05.2020 15:56 | Reagovat
Předmět: Roušky a dezinfekce

Pokud bych si mohl vybrat na deskových turnajích, jestli hráči budou používat roušky, či zda bude docházet k dezinfekci pomůcek, preferoval bych tu druhou variantu – zejména hodiny jsou velmi používané a v takovém 8.kole už na ně opakovaně hmatalo 15 jiných lidí. Šachové turnaje mohou být bez roušek, zřejmě proto, že oficiálně spadají pod sport. Ale ještě je čas, abyste zkusili kontaktovat úředníky na ministerstvu zdravotnictví a domluvili podmínky.

Autor: Petr Kaňovský | 18.05.2020 15:31 | Reagovat
Předmět: Roušky při partii

Pravidla pro šachové turnaje jsou v souladu s názorem hygieniků, o kterém jsem se dočetl na www.seznamzpravy.cz (článek “Bary jen do jedenácti večer a s rouškou. Co se změní od 25. května” – 15.5.2020 11:56):

“…Pro stravovací služby platí i další zákazy a doporučení. Platí v nich například – stejně jako v ostatních vnitřních prostorách – dál povinnost mít nasazenou roušku.
„Rouška by měla být sundaná jen při konzumaci jídla, ale hlídat to nemůžeme,“ doplnil Maďar. Hygienici počítají s tím, že lidé budou sedět u jednoho stolu a mluvit na sebe. Největší přenos kapének ale podle nich probíhá směrem dolů, a tak doporučují alespoň to, aby lidé měli roušku, jakmile se od stolu postaví nahoru. …”

Autor: Zbyněk Burda | 18.05.2020 14:57 | Reagovat
Předmět: Roušky při partii

Milí mladí přátelé, překvapilo mě, jakou diskuzi jsem rozvířila a těší mě to, je to od vás všech moc pěkné, jak na mě myslíte, na druhou stranu jsem možná raději měla mlčet, to by mi tedy bylo dost trapně, kdybych byla na turnaji jediná bez roušky – i když věřím, že většině hráčů by to zas tak nevadilo, určitě některým ano. To bych to bingo už tuplem nevymyslela, kdyby na mne po celou hru zpoza protihráčovy roušky zíraly dvě vyčítavé oči…

Autor: Alena Jankovcová | 18.05.2020 14:10 | Reagovat
Předmět: Roušky při partii

To je zajímavé zjištění, že šachisté roušky nosit nemusí. to by možná bylo řešení pro Alenu, že ona by roušku nemusela mít a protihráč ano. Obdobně jako u zubaře, kde pacient roušku nemá, zubař ano plus ještě štít a zdravotní sestra, která v určitých okamžicích zubnímu lékaři vypomáhá a naklání se nad ústní dutinu pacienta má taky jenom roušku. Moje nedávná zkušenost, 5 dnů stará…

Autor: Jana | 18.05.2020 13:23 | Reagovat
Předmět: turnaje - jak to řeší šachisté

pro inspiraci jak řeší turnaje šachisté – viz https://www.chess.cz/souteze-druzstev-aktualizace/ – cituji:
Aktualizace 14. 5. – Podmínky pro dohrání šachových soutěží v sezóně 2019/2020
VV ŠSČR je průběžně v kontaktu s relevantními autoritami a na možnost dohrání šachových soutěží družstev v této sezóně se informoval u státních orgánů. Podmínky, za kterých lze hrát, jsou následující:
1) Hráči a rozhodčí během zápasu nemusí nosit roušky. Pro hráče a pro rozhodčí také neplatí vzájemný rozestup 2 metrů, může být menší.
2) Diváci, realizační tým (trenéři, rodiče), případně další účastníci musí dodržovat od hráčů odstup alespoň 2 metrů. Maximální počet lidí na sportovišti v jednom okamžiku je 100 osob (pozn. plánované rozvolnění od 25. 5. je 300 osob). Je nutno si uvědomit, že hráč je po skončení své partie považován za diváka.
3) Pomůcky ke hře (šachovnice, figury, hodiny, stoly) budou po zápase dezinfikovány.
Výše uvedená pravidla jsou závazná pro všechny červnové dohrávky. Pokud by se situace ohledně epidemie změnila, ať už k lepšímu, nebo k horšímu, budeme vás samozřejmě informovat.
S přáním všeho dobrého, Martin Petr, předseda ŠSČR

Autor: Petr Kuča | 18.05.2020 12:57 | Reagovat