27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

Přestávky mezi koly

Přidat příspěvek
Předmět: re:

Tak já se taky do diskuze přidám…

…myslím, že to vyvěšování začátku dalšího kola byl dobrý nápad. Jinak se tedy nepřidám na Tomášovu stranu. Nejsem si vědom toho, že by Tomáš byl hráčem, který dohrává mezi posledními (samozřejmě, pokud člověk dostane pomalého soupeře, tak se to stává a musím říct, že i mně se to párkrát stalo, dokonce několik partií po sobě a to pak opravdu je znát. Nicméně myslím, že se Ti to Tomáši nebude stávat rozhodně příliš často a příliš často po sobě a z mého pohledu hráče, který má přestávku skoro tak dlouhou, jako je celé kolo, je každé prodloužení přestávky zbytečné. Už takhle mi občas vadí, když se jedna partie neúměrně protahuje a čeká se jen na jednu dvojici.

A jak psal Martin, vždy se rádo počká. Myslím, že se čekalo i v době, kdy někdo chodil jako poslední pětkrát za turnaj, takže v klidu, nestresuj se, udělej si, co potřebuješ a žádný stres. Sám jsem na pražském turnaji přišel na jedno kolo poslední a na několik dalších kol mezi posledními a nijak jsem se tím nestresoval. :-)

Autor: Luboš | 06.03.2017 18:26 | Reagovat
Předmět: Re: Přestávky mezi koly

Ten anonym jsem já;
tu nevýhodu hráčů dorazivších z větší dálky chápu (sám občas jsem jedním z nich), nicméně jelikož to má dopady takové, jaké jsem uvedl, cítil jsem potřebu zareagovat, aby se ten “maratonový” způsob nedejbože nezaběhal (hehe, tenhle výraz s tím maratonem hezky koresponduje). Přiznám rovnou: snadnější unavitelnost je součástí mé diagnózy, tudíž jestli to půjde takhle dál, mohu si o kvalifikaci nechat tak leda zdát. (A myslím, že mě za ta léta znáte natolik, že víte, že nejsem žádný notorický zdržovatel, spíše naopak.)
To vyvěšení konkrétního začátku dalšího kola bývalo dobré (ne že by to ale člověk mohl ovlivnit, dostane-li pomalého soupeře).

Autor: Tomáš Rodr | 03.03.2017 19:55 | Reagovat
Předmět: Přestávky mezi koly

mno, pro nějaké předepisování minimální délky přestávek nejsem,
ale asi můžeme např. na začátku turnaje udělat hlasování o délce přestávek,
svého času jsme zkoušeli po začátku kola vyvěsit čas kdy nejdříve začne kolo další, aby ti kdo se potřebují (ať už z jakéhokoli důvodu) vzdálit z hracího sálu věděli do kdy mají být zpátky, ale časem to vyšumělo;
ovšem při delších přestávkách (např. hrát kola vždy od začátku celé hodiny) na tom mohou být biti ti, kteří před sebou mají delší cestování domů a/nebo jsou vázáni časy odjezdů veřejné dopravy – všem se prostě zavděčit nejde… a koneckonců podmínky mají všichni stejné – nebo ne?
BTW – kdopak je ten anonym? raději bych diskutoval s konkrétní osobou, která se neostýchá uvést své jméno…

Autor: Petr Kuča | 03.03.2017 15:04 | Reagovat
Předmět: Re: Přestávky mezi koly

Dohrávka může trvat až 12 minut, navíc u toho často opravují součet a tak, takže bych řekl, že většinou se aspoň jedna partie 50+ najde, plus to pak musí srovnat apod. Navíc pokud pak má za povinnost si zkontrolovat výsledky, tak ani nemůže nikam odběhnout, může to být docela hektické :)
A “je na každém, jak si čas rozvrhne, ti pomalejší mají prostě smůlu” je docela vtipná věta, je to sice na každém, jak si to udělá, ale pokud nebude hrát rychle, má smůlu…

Na druhou stranu pokud to někdo nechodí pozdě na další kolo 5x za turnaj, tak nemám pocit, že by se na někoho nepočkalo…

Autor: Martin Kuča | 28.02.2017 21:20 | Reagovat
Předmět: přestávka mezi koly

Souhlasím s Pavlem, a když to vezmeme matematicky, tak hra trvá 40 minut + dohrávka 2 kola, tudíž 48 minut, když se tam přidá něco kolem a kolem, tak žádná hra nemůže trvat déle než 50 minut. Pak se výsledky zadají, vyjede se pořadí, los dalšího kola, a pokud vím, tak další kola po sobě navazovala po 55 minutách, tudíž 5 minut přestávka tam je. A co se týče rychlosti hry, je na každém, jak si čas rozvrhne, ti pomalejší mají prostě smůlu – i v tom, že pak kolem nich stojí chuchvalec hráčů, kteří dohráli, a ti ruší… A je tam nervozita, hádky, zmatky… Ideální je samozřejmě skončit po 30 minutách a člověk má čas na vše – pokec, toaletu, kouření, jídlo :-)

Autor: Jirka | 28.02.2017 19:41 | Reagovat
Předmět: Re: Přestávky mezi koly

Myslím si, že přestávky danému problému nepomohou. Dobří, nebo dokonce vynikající hráči, kteří pohoří si vždycky dokážou najít nějakou jinou výmluvu, proč k tomu došlo :-)

Nevím, jak je to teď na lize, ale na turnajích se po odevzdání posledního partiáře daného kola vždy ještě zadává výsledek, losuje další kolo, probíhá kontrola hráčů a teprve poté se může začít hrát další kolo. Těch navrhovaných 5 minut tam je vždycky.

Autor: pavelp | 28.02.2017 08:45 | Reagovat
Předmět: Přestávky mezi koly

Poslední dobou se stalo módou nedělat přestávky mezi koly. Je sice hezké, že pak můžeme jet dřív domů, ale smůlu má ten, kdo nafasuje pomalé soupeře. Musí hrát pak celý turnaj prakticky bez přestávky, což se podepisuje na jeho výkonech. Je to, myslím si, jeden z důvodů, proč na posledních dvou turnajích pohořeli i jinak velmi dobří či dokonce vynikající hráči. Z turnajů se pak stává “maraton”, kde hráče s dobrými anagramovacími schopnostmi lehce předčí hráči s větší výdrží. Je překvapující, že na přestávky nepamatuje ani soutěžní řád…
Jsem pro znovuzavedení přestávek – je-li deset minut příliš dlouhá doba, což takhle alespoň pět…

Autor: anonym | 27.02.2017 21:33 | Reagovat