27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

Nováček

Přidat příspěvek

Zpět
Předmět: Nováček

Dobrý den, asi 10 let jsem aktivně hrála scrabble pouze na netu na herna.net. Naživo jsem na turnaji nikdy nebyla, můžu se někde dozvědět, jak turnaj probíhá a jak je časově náročný?
Díky za odpověď, karotka

Autor: Karotka | 21.10.2015 19:44 | Reagovat
Předmět: Re: Nováček

O tom by se dalo sáhodlouze vyprávět, pokusím se být stručný:
Časově náročný turnaj rozhodně je – zabere celý den, obvykle od 9 od rána až do 17-18 (hraje se obvykle devět kol, po nichž následuje vyhlášení výsledků a předání cen).
Pokud jste si nikdy „neošahala“ scrabble naživo, bude to asi poněkud tvrdý náraz, ale tím se nenechte odradit (ideálně – napište si o stolní verzi Ježíškovi, uvidíte, o co jste přicházela). Je třeba si přečíst soutěžní řád http://scrabble.hrejsi.cz/dokumenty/2001-2004/dopis-2002-02-soutezni-rad.htm a zároveň si uvědomit několik věcí:
- body za svá slova si musíte spočítat sama – když si napočítáte méně, soupeř Vás není povinen upozornit a ošidíte se.
- každý je odpovědný za svůj tah – tj. zahrajete-li neplatné slovo, může se stát (a ve většině případů se to taky stává), že soupeř na něj vznese námitku, a ukáže-li se, že je slovo neplatné, vezmete si kameny nazpět a ztrácíte tah. Žádná možnost „opravy“ jako na Herně. A naopak soupeř není povinen na Vaše neplatné slovo protestovat, „hodí-li se“ mu do krámu (např. přes některé z písmen v tomto slově může položit silný tah). Vypíchněme, že platnost soupeřových slov musíte opět hlídat sama. Pokud se vám některé nezdá, vzneste námitku. Námitky se provádějí pomocí elektronického slovníku, který na turnajích bývá ve dvou exemplářích v noteboocích. Předtím, než se odeberte ke slovníku, je dobré obrátit písmena v zásobníku rubem vzhůru, aby je soupeř cestou nezahlédl.
- pokud vznesete námitku na soupeřovo platné slovo, dostanete trestný křížek (ten dostanete i např. za svůj soupeřem odhalený špatný nahlášený počet bodů za slovo). Za tři trestné křížky ztrácíte tah. Pozor – tah ztrácíte i tehdy, začnete-li svůj tah s podstavem (tj. s méně než sedmi písmeny v zásobníku, pokud v pytlíku stále zbývají – viz soutěžní řád). Je tedy třeba dbát na to, abyste si písmena po svém tahu vždy dobrala.
- někde na této stránce je ke stažení partiář, ten je užitečné si prohlédnout, abyste věděla, co všechno musíte zapsat. Zapisuje se nejen zahrané slovo (Vaše i soupeřovo), ale i bodová hodnota tahu a mezisoučet. Utvoříte-li v jednom tahu více slov, nemusíte zapisovat všechna – povinné je zapsat tzv. „hlavní“ slovo, tj. ne ta, která vznikla mimoděk propojením s již položenými písmeny na ploše.
- hraje se s hodinami podobnými těm šachovým, které zapípají po každé půlminutě tahu (po první půlminutě jednou, po druhé dvakrát…). Na tah máte dvě minuty. Když nestihnete do dvou minut odehrát (nebo si spočítat body za tah), ztrácíte tah (na konci tahu hodiny zapípají třemi krátkými dvoutóny a jedním dlouhým. Tah ztrácíte, nestihnete-li odehrát do začátku onoho dlouhého tónu). Sled akcí ve Vašem tahu je následující: položíte písmena na desku, (v případě použití žolíku vyhláskujete žolík), oznámíte bodovou hodnotu tahu, zmáčknete hodiny a zapíšete tah. V době, kdy tah zapisujete, už tedy běží soupeřův čas. Teprve po zapsání tahu si vezmete nová písmena z pytlíku tak, abyste měla (pokud možno) opět sedm písmen v zásobníku. Soupeřův tah zapíšete, až nahlásí jeho bodovou hodnotu.
- vezmete-li si omylem více než sedm písmen, je třeba včas (tj. než soupeř ukončí svůj tah, ideálně poté, co ohlásil bodovou hodnotu svého tahu – podorbněji viz řád) požádat soupeře, aby vám náhodně jedno vybral a vrátil jej do pytlíku. Za pozdní oznámení tohoto tzv. nadstavu opět hrozí ztráta tahu (na nováčky obvykle býváme hodní a na omyl je bez sankce upozorníme – ale na to nespoléhejte, nedělají to všichni).
- chcete-li si namísto položení slova vyměnit kameny, ohlásíte to slovy „měním [počet písmen, např. 5]”. Pak si nejprve vezmete nová písmena z pytlíku, umístíte je do svého zásobníku a teprve poté tam vrátíte ta stará (aby se předešlo tomu – což nezřídka dělá automat na Herně – že si zpět vytáhnete tatáž, jako jste tam hodila). Do partiáře se to zapisuje stylem „ – 5 – “ (do stejného pole, jako se zapisují slova).
- nechcete-li ani měnit písmena, ani hrát slovo (typicky např. na konci partie, když již není co kam hrát, lze vynechat tah – to učiníte vyřčením slova „pass“ (podobně jako např. v pokeru).
Pokud doberete poslední písmeno z pytlíku, obraťte ho naruby, aby soupeř viděl, že tam již nic není.
- pozor – pokud dojde k tomu, že oba soupeři (turnajový scrabble se vždy hraje ve dvou) dvakrát po sobě nezehrají žádné slovo (ať už vlivem úspěšné námitky, výměny, nebo záměrného passu), hra končí. (opět viz řád)
- je třeba dbát na včasné příchody (jak na turnaj samotný, tak po přestávce mezi koly), jinak se může stát, že Vás z turnaje vyřadí. (Začátek i konec kola bývá zřetelně označen, obvykle zazvoněním na zvonek). Informace o turnaji vč. časových údajů viz v sekci “Info” hned vedle “QT Praha” vpravo nahoře.
- pozor na braní nápojů s sebou ke stolu – přednostně v uzavíratelných lahvích, a když už v kelímku, je preventivně dobré dát ho na zem někam, kde do něj nemůže nikdo kopnout. Už párkrát se stalo, že u partie někdo rozlil kafe…
Snad jsem na nic nezapomněl, kdyžtak to někdo doplní.
- v hrací místnosti se nekouří a v průběhu partie není povoleno nikam odcházet (ani např. na záchod). O udělení nějakých akutních výjimek rozhoduje rozhodčí.

Autor: anonym | 22.10.2015 08:38 | Reagovat
Předmět: Nováček

Ještě je potřeba si uvědomit, že váš tah schvaluje soupeř zapsáním celkového součtu do příslušné kolonky v partiáři a teprve poté je možné si dobrat písmena z pytlíku. Pokud byste si vzala písmena předčasně a soupeř vám tah ještě zapsáním součtu neschválil, např. proto, že považuje vámi položené slovo za neplatné,napočítal vám méně bodů než jste řekla, hrozí vám sankce podle soutěžního řádu. Ale jak psal kolega, na nováčky jsou zkušení hráči hodní a hodně jim odpouštějí :-)

Autor: anonym | 22.10.2015 12:23 | Reagovat
Předmět: Re: Nováček

Já myslím, že se nemusíte bát.
Je dobré vědět, že oproti herně si musíte počítat tahy a skóre sama (a zapisovat to do partiáře), že při položení neplatného slova, na které vám soupeř podá protest, ztrácíte tah (pokud jste na herně hrála s opravami).
K měření času se používají hodiny, které měří dvě minuty na tah (to je podobné jako s hernou), na to si po jedné dvou partiích zvyknete :)
Soutěžní řád si přečíst můžete (pro nové hráče je dost komplikovaný), jestli chcete, ale pokud se přihlásíte, že jste nováček, tak Vám před turnajem určitě buď pořadatel nebo někdo jiný vysvětlí základní věci a zbytek zvládnete při partii. A většina hráčů Vám pomůže i při partii, nebojte se :)

Autor: Martin Kuča | 22.10.2015 20:54 | Reagovat
Předmět: Re: Nováček

Případně vám to klidně můžu vysvětlit, kdybyste se rozhodla přijít, když dáte dopředu vědět, abych nepřišel až těsně před začátkem.

Autor: Martin Kuča | 22.10.2015 21:36 | Reagovat
Předmět: Nováček

Tak se asi nechám hodit do vody :-)

Autor: Karotka | 25.10.2015 10:15 | Reagovat
Předmět: nováček

ještě mě napadlo, jak se hraje ? klasik nebo plus? ;))) to bude průůůůšvih ;)

Autor: karotka | 27.10.2015 18:05 | Reagovat
Předmět: Re: nováček

samozřejmě plus… klasik už je dnes mrtvá varianta, takže to do propozic ani nepíší..

Autor: anonym | 27.10.2015 20:18 | Reagovat
Předmět: Nováček
Pomoc, nějak nemůžu na mobilu najít kde zaplatit registraci? Můžu na místě nebo je někde číslo účtu, kam to můžu poslat?
Autor: Karotka | 28.10.2015 17:52 | Reagovat
Předmět: Re: Nováček

Pokud jste nikdy naživo na turnaji nehrála, startovné by pro Vás mělo být zdarma. Tato informace je uvedena v propozicích (odkaz Info, sekce Startovné)
Číslo účtu je tam také: 132 676 993 / 0300, ale Vás se zřejmě netýká :-)
Na viděnou na turnaji

Autor: pavelp | 28.10.2015 18:51 | Reagovat
Předmět: Nováček

Moc díky za info, myslím, že už do soboty nebudu ani spát , těším se

Autor: Karotka | 28.10.2015 20:00 | Reagovat
Předmět: Nováček

Ještě bych prosila info, jestli je možné na miste bez problémů parkovat ?

Autor: Karotka | 30.10.2015 16:58 | Reagovat
Předmět: Re: Nováček

Zkuste prosím zavolat Pavlu Vojáčkovi (777 150 040), ten by Vám měl dát ohledně parkování přesné informace…

Autor: pavelp | 30.10.2015 18:16 | Reagovat
Předmět: Nováček

Tak teď už je asi pozdě, snad to nějak zvládnu

Autor: Karotka | 30.10.2015 20:18 | Reagovat