27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

Otázka k tahu

Přidat příspěvek

Zpět
Předmět: Otázka k tahu

Hezký den,

jako nováček scrabble jsem nikde nenalezla odpověď na toto pravidlo.

Lze při jednom tahu zároveň modifikovat slovo a vytvořit tak i nové?

Např. slovo Roman – dalším tahem přidáním pod Roman slovo tečka. A modifikuje slovo Roman na Romanu a zároveň jsem vytvořil nové slovo tečka. Lze to? Nebo nejdříve mohu jedním tahem přidat A a modifikovat tak Roman a teprve v dalším tahu mohu případně vytvořit slovo tečka?

Děkuji za odpověď. Nebyla jsem si jistá výkladem pravidel. Krásný den všem.

Autor: Martina | 31.08.2015 12:49 | Reagovat
Předmět: Re: Otázka k tahu

Dobrý den,
ano, jedním tahem lze vytvořit nové slovo a zároveň modifikovat existující (kolmé slovo), tak jak popisujete. V podstatě jediné omezení nového tahu je, že všechna nově položená písmena musí být v jednom řádku nebo sloupci a musí se podílet na jediném (hlavním) slově. Toto hlavní slovo ale nemusí být vytvořené pouze z nových písmen, může využívat již položených slov (jednoho, nebo více). A všechna nová slova – ať už toto hlavní, nebo modifikovaná kolmá – musí být platná.

Lze si představit i různé jiné příklady situací, např.:

1. Na desce leží slovo VOLÁ, hráč může přidat písmena zároveň před i za toto slovo a vytvořit nové slovo NEVYVOLÁVÁŠ.

2. Na desce leží v jednom řádku 2 slova PIL a JE, mezi nimi je jedna mezera. Hráč může přidat písmena před, za i mezi a vytvoří slovo VYPILUJEŠ.

3. Na desce leží v jednom řádku 2 slova PIL a JE, mezi nimi je jedna mezera. Hráč může přes tuto mezeru hrát kolmo nové slovo, např. ŤUKAT, umístěné tak. že do mezery položí písmeno U, vznikne tak nové slovo PILUJE.

4. Na desce leží v jednom řádku slovo NOTA. Hráč zahraje bezprostředně pod toto slovo nové slovo APAČ, rovnoběžně se slovem NOTA. Vzniknou tak navíc ještě 4 krátká kolmá slova: NA, OP, TA, AČ. (Nutno podotknout, že taková situace se v praxi vyskytuje méně, ale také je v pořádku).

Ještě poznámka k bodování – body se počítají za všechna nově vytvořená slova (včetně bodů za již ležící písmena). Prémiová pole se ale v bodování používají pouze pokud je na ně položeno jedno z nových písmen (tj. již použité prémiové pole se nezapočítává opakovaně v dalších tazích při rozšiřování slov)

Snad je toto vysvětlení srozumitelné…

Autor: pavelp | 31.08.2015 13:48 | Reagovat
Předmět: Otázka k tahu

ještě připomínám že mezi platná slova nepatří mj. jména a názvy – zjednodušeně vše co se píše s velkým počátečním písmenem – tzn. Roman a Romana nejspíš platná slova nebudou… (nemám po ruce slovník)

Autor: Petr | 01.09.2015 07:45 | Reagovat
Předmět: Re: Otázka k tahu

To co píše Petr je pravda. Nicméně zrovna romana a roman (jako tvar slova romana) platné je, na základě jiného významu, než vlastní jméno.
To už se ale dostáváme v diskusi jinam, než na co se původní dotazovatelka ptala, proto jsem to nechtěl v původní odpovědi zmiňovat…

Autor: pavelp | 01.09.2015 08:31 | Reagovat
Předmět: Re: Otázka k tahu

Mockrát Vám děkuji. Skvěle vysvětleno :) Tak hurá do další hry.

Autor: Martina | 10.09.2015 12:11 | Reagovat