13. 10. T Třinec Info
27. 10. QT Praha Info
17. 11. MR Praha Info

Mýtus o číslech stolů

Přidat příspěvek
Předmět: žebříček

Je to tak, jak píše pavelp.

Po Kadani si v žebříčku bodově polepšilo všech 16 lidí, kteří skončili o 5 a více míst lépe, než bylo nasazení, a bodově si pohoršilo všech 18 lidí, kteří skončili o 3 a více míst hůře, než bylo jejich nasazení.

Z osmi lidí, kteří skončilo o 3-4 místa lépe, než bylo nasazení, si polepšilo 6 lidí.

Ze zbývajících 10 lidí, kteří skončili o nejvýše dvě místa lépe či hůře oproti nasazení, si polepšilo 7 lidí.

Autor: Petr Kaňovský | 06.05.2015 23:30 | Reagovat
Předmět: Re: mýtus o číslech stolů

díky za vyčerpávající odpověď, té “určité korelace” jsem si samozřejmě vědom, ale právě vzhledem k bodu 1. se mi to coby “pravidlo” nepozdávalo…

Autor: anonym | 04.05.2015 12:10 | Reagovat
Předmět: Re: Mýtus o číslech stolů

Obávám se, že to je skutečně mýtus. Určitá korelace tam pochopitelně bude, protože čím na vyšších stolech hraju, tím
výše jsem patrně v průběžném pořadí, a naopak. A vyšší umístění zase koreluje s pozitivní změnou na žebříčku.
Z několika důvodů ale tato korelace rozhodně nefunguje jako pravidlo:

1. Do prvního kola se v současnosti nasazuje náhodně, přičemž pořadí stolů se řídí podle výše nasazeného hráče.
Pro případ níže nasazeného hráče se ale může stát, že i nejníže nasazený hráč turnaje bude v prvním kole hrát na prvním stole.
V takovém případě i pokud ve zbytku turnaje bude hrát výrazně nad svůj rating a zlepší si ho, tak je téměř zaručené, že v posledním kole bude hrát na nižším než prvním stole.

2. Nejsilnější hráč bude v prvním kole hrát na prvním stolu určitě. I když bude hrát nad svůj rating, nemá zaručeno, že
půjde do posledního kola jako leader na prvním stole. Opět je vysoká šance, že v posledním kole bude hrát na nižším stole
a přesto si v žebříčku může polepšit

3. U hráčů, kteří během turnaje hráli přibližně na svůj rating, tak ve chvíli, kdy usedají ke stolu k poslední partii,
bude o tom, zda si na žebříčku polepší nebo pohorší, rozhodovat zejména výsledek této poslední partie, nikoliv číslo tohoto stolu.

Obecně bych řekl, že asi lepší “pravidlo” by bylo – pokud skončím lépe, než moje úvodní nasazení do turnaje, tak si
pravděpodobně v žebříčku polepším, pokud hůře, tak si pravděpodobně pohorším. Ale ani to nebude platit stoprocentně.
Zejména u hráčů na úplné špici nebo chvostu a u hráčů, u kterých se výsledek v turnaji téměř neliší od nasazení.

Autor: pavelp | 04.05.2015 11:03 | Reagovat
Předmět: Mýtus o číslech stolů

Někde jsem slyšel, že když hráč v turnaji skončí v posledním kole u stolu s vyšším číslem (tedy na “nižším” stole), než ke kterému byl v prvním kole nasazen, znamená to automaticky zhoršení ratingu. Na posledním turnaji se to však nepotvrdilo, naopak. Jak to tedy ve skutečnosti je? Jde jen o mýtus, nebo je to pravda jen “většinou”, nebo tomu tak nemusí být vůbec? Díky

Autor: anonym | 01.05.2015 12:15 | Reagovat