27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

MR 2011 - finálový turnaj

Přidat příspěvek

Zpět
Předmět: MR 2011 - finálový turnaj

Dobré poledne všem příznivcům scrabble,
dovolím si napsat pár poznámek k právě proběhnuvšímu finálovému turnaji a vlastnímu finálovému souboji z pohledu rozhodčího a spoluorganizátora.
Začnu poděkováním hráčům, že ode mne v podstatě žádné rozhodování nepotřebovali a do žádné zapeklité situace mne nedostali;
ale na druhé straně pro mne byl dost nepochopitelný přístup některých hráčů k účasti na finálovém turnaji – opravdu jsem nepředpokládal, že úlohou hlavního rozhodčího je i přemlouvat některé „borce“, že by skoro čtvrt hodiny po času, kdy se podle propozic turnaje oficiálně uzavírala prezence, možná už bylo vhodné se zvednout od rozpitého půllitru a přijít se zaregistrovat…
Dovolím si dále požádat pana Iva Hradského o vysvětlení (nejlépe veřejně zde na fóru), proč vlastně na turnaje MR jezdí, když zřejmě o hraní v turnaji nijak zvlášť nestojí, a když mu soupeři zjevně nestojí ani za to, aby jim turnaj alespoň nekazil – ať už hraním „pod vlivem“ nebo dokonce nenastoupením do druhého dne turnaje bez slůvka vysvětlení (o omluvě ostatním hráčům nemluvě…)?
Pořád věřím, že scrabblisté i scrabblistky a scrabblečata si jezdí na turnaje především v pohodě zahrát hru která je baví, a nechtěl bych se dočkat toho, kdy kvůli chování několika jedinců by scrabblové dění muselo probíhat v duchu striktního dodržování byrokratických pravodel, ne-li téměř s policejní asistencí…

Autor: Petr Kuča | 28.11.2011 16:37 | Reagovat
Předmět: MR 2011

Petře, osobně si myslím, že Ivošovi MR znechutila Tvá přítomnost coby rozhodčího a Tvé uštěpačné poznámky vůči jeho osobě. Na žádném jiném stole Ti přítomnost jakéhokoli nápoje nevadila, ovšem Ivoše jsi o odstranění půllitru piva ze stolu požádat musel. A se zdržováním se vaše vzájemná zášť táhne už od Litoměřic, kde jsi ho jako spolupořadatel diskvalifikoval z posledního kola, na který se dostavil ještě s dalšími hráči v čas předpokládaného začátku, to už ovšem dle Tvého názoru bylo pozdě. Takže že se Ivoš raději ožral tak, že zaspal nedělní začátek, ho sice neomlouvá, ale dokážu se do jeho pocitů vžít. V Sázavě s ním před rokem takové problémy nebyly a ani na MR v Malé Morávce před dvěma lety.
Rád bych taky svým pohledem zhodnotil průběh MR v Kadani. Velice děkuji Viktorovi za sponzoring a uspořádání celé akce. Nebýt jej, tak bychom asi hráli pod širým nebem a bez občerstvení. Jediné, co mohu vytknout a za to Viktor nemůže, byla přítomnost Markétiny dcery v sále během hry, což bylo nejen pro mne dost rušivé a dovolím si říct, že to ovlivnilo několik (ne mých) výsledků. Bohužel jsi s tím Petře taky nic nedělal, takže to je výtka i k Tvé osobě.

Autor: RadekM | 05.12.2011 13:35 | Reagovat
Předmět: MR 2011

Já tedy souhlasím s Petrem Kučou a chování Iva Hradského považuji za pohrdání mistrovstvím. Tolik dalších hráčů celý rok usiluje o to, aby si mohli finálový turnaj zahrát a místo nich se tam dostane člověk, který si své účasti očividně neváží. Ať už mezi nimi dvěma existuje rivalita jakákoliv, přijde mi půllitr piva na stole člověka, který očividně požil alkohol, nebezpečnější, než káva na stole střízlivého jedince. Nejspíš poprvé v historii mistrovství republiky došlo na finálovém turnaji k tomu, že hráči “byeovali” – mistrovství republiky je natolik prestižní záležitostí, že i to mohlo ovlivnit výsledky. Byl-li Ivo skutečně znechucen přístupem rozhodčího, existuje spousta jiných způsobů, jak to dát najevo, než takhle degradovat celý finálový turnaj. Ano, zaspat může každý – proč se to ale na žádném jiném mistrovství nestalo?

Autor: mad | 06.12.2011 09:13 | Reagovat
Předmět: MR 2011

Osobně mne zajímá, jaký rozdíl by byl, kdyby tam Ivo byl dále jakože přihlášený a jeho jednotlivé zápasy, na které se nedostavil, by se kontumovaly? Osobně to cítím tak, že se Ivo na turnaj v sobotu zaprezentoval a pokud nestihl nějakou hru, ať už z jakéhokoliv důvodu, proč mu ji prostě nezkontumovat a tím by hráči nebyli poškození půlbodem za BYE. Možná by si někdo řekl, že protihráč Iva získal bod zadarmo, na druhou stranu by tratil na turčasu, což už ale zas v zadních pozicích nemůže mít tak zásadní vliv. Myslím, že je to téma na úvahu, jak postupovat příště.

Autor: vm | 06.12.2011 15:09 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Scrabble už delší dobu nehraju, ale sleduju. To, co Radek o incidentu napsal, jsou kraviny. Měl by si prostudovat soutěžní řád (např. článek 15.7), pak by věděl, proč Petr chtěl aby na stole pivo nebylo, ale u ostatních jiné nápoje toleroval. A kde jinde by se mělo trvat na dodržování pravidel, než na Mistrovství republiky…

Autor: Veteš | 06.12.2011 20:44 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

vm: Pokud nezmění sněm soutěžní řád, budete příště opět postupovat stejně…

Autor: Veteš | 06.12.2011 20:47 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Jen techická poznámka – kontumace je výhodná i z pohledu TurČASu, výhra 200:0 je lepší než 400:300.

Autor: Tomáš Kuča | 07.12.2011 13:43 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Už hodně dávno se rozhodlo (nevím přesně kde, mám to ze školení rozhodčích), že na vícedenních turnajích se musí dělat prezence každý den, a pokud se někdo nedostaví, nebude nalosován. Myslím, že to je právě proto, aby dopad na ostatní hráče byl co nejmenší (navíc by v případě lichého počtu zbytečně nehráli dva hráči).

Autor: Dana Kučová | 07.12.2011 22:30 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Radku,
reaguji na Tvůj příspěvek. Bohužel s Ivem byli problémy od samotného začátku – nejen, že se nedostavil k prezenci do konce časového limitu, ale už od začátku rozhodně nebyl střízlivý (hrál jsem s ním první partii, takže to mám “z první ruky”). Netvrdím, že byl namol, ale rozhodně to na jeho hře bylo znát a sic bylo fajn si hned na začátku zvednout turčas, raději bych si “zahrál”. V tomhle kontextu plně chápu, že se HR nelíbilo pivo na Ivošově stole.
Jeho neúčast na druhém hracím dni už je jen smutná tečka, doufám, že příští rok se místo něj na MR dostane někdo, kdo o účast stojí.

“V Sázavě s ním před rokem takové problémy nebyly a ani na MR v Malé Morávce před dvěma lety.”
Tohle bohužel není pravda, už loni v Sázavě mu Jarek musel domlouvat, protože k turnaji zase nastupoval zcela zřetelně pod vlivem a řada soupeřů si stěžovala jak na jeho chování, tak na to, že to z něj “táhlo” a hra s ním byla spíše utrpením.

“Jediné, co mohu vytknout a za to Viktor nemůže, byla přítomnost Markétiny dcery v sále během hry, což bylo nejen pro mne dost rušivé a dovolím si říct, že to ovlivnilo několik (ne mých) výsledků. Bohužel jsi s tím Petře taky nic nedělal, takže to je výtka i k Tvé osobě.”
Ano, s tím jistě mohl a měl rozhodčí něco udělat, na druhou stranu ty jsi ho dost dobře mohl požádat, aby s tím něco udělal (předpokládám, že jsi tak neudělal). Když si nikdo nestěžuje, tak jak má poznat, že to někomu vadí?

Autor: Martin Kuča | 08.12.2011 13:08 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Martine, Petra jsem požádal a řekl mi: “Dělám, co můžu”. A nebyl jsem údajně sám, kdo jej požádal.
Ale už je to za námi, tak se tady nebudeme hádat. Pokud to čte Markéta, snad jí to dojde.

Autor: RadekM | 09.12.2011 13:47 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Hola hola, nevadí mi, když někdo vyjádří svůj názor, vadí mi, pokud si je někdo tak jistý (anebo si to aspoň myslí), že mi vkládá do pusy premisy, že turnajem pohrdám, že mě hra nebaví aj. Prosím – do hlavy mi nevidíte – starejte se o sebe a vyjadřujte názory z hlavy své. K těmto a jiným nesmyslům reaguji jen montypythonovským "fart in your direction. Také jsem se dočetl, že “byli problémy”, no jo, máte pravdu, samozřejmě se omlouvám, opravdu … a jelikož v roce 2012 se žádného kvalifikačního turnaje nezúčastním, (úpěnlivě) prosím admina o laskavost, a to aby tuto jistě plodnou, ale již naprosto zbytečnou diskusi smazal.
Krásné vánoce a šťastný nový rok hlavně na písmenka …

Autor: babboon@atlas.cz | 09.12.2011 17:55 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

… ale Ivo, to je škoda … rozhodně máš své příznivce a těm chybět budeš. Bude to tedy rok bez dalšího kvalitního hráče :/ přemlouvat Tě samozřejmě nebudu, je to Tvé rozhodnutí, nicméně kdybys na něm trval, budeme doufat, že v roce 2013 se vrátíš odpočat a plný sil :)

Autor: anonym | 09.12.2011 23:26 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Přidávám se k prosbě o pročištění tohoto jinak veskrze užitečného fóra. Sama moc dobře vím, jak jeden takový komentář dokáže nadlouho negativně ovlivnit život – bohužel nejen ten scrabblový.

Autor: YH | 10.12.2011 17:05 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

“Martine, Petra jsem požádal a řekl mi: “Dělám, co můžu”. A nebyl jsem údajně sám, kdo jej požádal.
Ale už je to za námi, tak se tady nebudeme hádat. Pokud to čte Markéta, snad jí to dojde.”

Radku, ok, uznávám, v tom případě je vina na straně rozhodčího, zjevně mohl dělat víc.

Autor: Martin Kuča | 11.12.2011 00:07 | Reagovat
Předmět: MR 2011

RadkuM, to, co píšeš, poněkud neodpovídá realitěu – problémy s přístupem pana Hradského k turnajům rozhodně nezačaly až na letošním mistrovství, od Litoměřic, kde na něj (a asi dva další) cca čtyřicet lidí skoro čtvrt hodiny čekalo a ani jeden z nich neuznal za vhodné se ostatním hráčům alespoň omluvit, přes loňské MR – nech si o tom povídat od účastníků, kteří s ním hráli… Letos jsem, myslím, projevil maximum tolerance už když jsem na začátku turnaje cca 10+ minut po stanoveném konci prezence šel hráče Hradského a Bastu do hospody, kde seděli u piva, požádat zda by se mohli přijít prezentovat do turnaje – a dalo mi dost přemáhání dodržet slušnou formu oslovení; o odstranění piva jsem pak během turnaje žádal nejen pana Hradského, ale i další – např. pana Kaplera (i když se ukázalo, že má u stolu pivo nealkoholické), a s panem Hradským jsem během turnaje v tom jednom či dvou případech, kdy jsem mu potřeboval něco sdělit (výzva k odstranění piva z hracího stolu a sdělení ohledně začátku hracích kol) jednal naprosto slušně a korektně, stejně tak jako jsem psal i jeho oslovení výzvou k ujasnění jeho přístupu turnajům.
Petr Kuča

Autor: Petr Kuča | 11.12.2011 18:12 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Dobrý podvečer všem, co se týče určitým problémům s rušením hráčů přítomností malého dítěte – ano, je mou chybou, že se mi nepodařilo úplně zabránit občasné přítomnosti dítěte, kterému asi není v lidských silách zabránit v tom, aby se občas hlasitěji projevilo. Dovolím si ale požádat o radu, jak konkrétně jsem měl postupovat – snad vykázat dítě i s jeho opatrovnicí z prostor kde se hrálo resp. občerstvovalo? a jak to fyzicky zajistit, když zřejmě neměli kam jinam jít? obávám se, že velmi pravděpodobný spor s matkou dítěte by narušil průběh turnaje ještě více…
Spíše bych apeloval na rozvážení účastníků turnaje, aby buď děti s sebou na turnaje nebrali (nebo alespoň ne na finálový turnaj) nebo – když už je s sebou vezmou – aby zajistili péči o děti tak, aby k rušení turnaje nedocházelo.
Petr Kuča

Autor: Petr Kuča | 11.12.2011 18:31 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Petře, žádný z účastníků MR letos s sebou své dítě neměl

Autor: Jana Vacková | 11.12.2011 21:09 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Já fakt nechápu, jak může někdo řešit jako problém to, že tam byla Markéta s dítětem. Já jsem ráda, že jsem jí viděla. Místo, abychom byli rádi, že se ještě pořád najde aspoň jeden člověk, kterého MR zajímá a přijede se podívat, tak na něj pošleme rozhodčího a necháme ho vyvést?
Jestli to bude s atmosférou pokračovat takhle, tak za chvíli nebude hrát ani těch 40 lidí, kteří letos fakticky o MR usilovali…

Autor: Hana Kučová | 11.12.2011 21:45 | Reagovat
Předmět: mr

asi nevím ,co se nyní řeší ,zda alkohol v hrací místnosti či rušící dítko tamtéž,ani jedno tam nepatří
pokud si vzpomínám,tak Jarek na MR v Ostravě vyloučil diváky naprosto nekopromisně a tak to fungovalo několik let , proč to měmit …
Jindra

nevím jak to opravit ,je to příspěvek můj nikoli Jaromíra opraveno

Autor: Jindra Buksová | 12.12.2011 02:19 | Reagovat
Předmět: MR 2011

Na MR bylo pozváno 32 hráčů. Ti, kdo se přijeli podívat, se snažili nerušit a dařilo se jim to. Bylo tedy rozhodně nevhodné s sebou vzít malé dítě. Když se Markéta chtěla přijet podívat, měla si s sebou vzít svého muže, který by byl s Lucinkou v pensionu, nebo by ji vozil po Kadani v kočárku. Pokud šlo Markétě o to, aby všichni viděli, jak má hezkou holčičku, mohla ji přivést před nebo po skončení turnaje, ale během turnaje tam dítě rozhodně nemělo co dělat.

Autor: Radek Mannheim | 12.12.2011 11:13 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Jano, myslím, že Stará Saň ano…

Autor: Pavel Žibřid | 13.12.2011 19:59 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Hh, to sedlo :{D> palec nahoru

Autor: Tomáš Rodr | 13.12.2011 20:15 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

I ty jeden hnidopichu! :-)), no jo, máš pravdu, to ale nebude Hanka ráda, že napříště už nebude moci s maminkou jet na finálový turnaj

Autor: Jana Vacková | 13.12.2011 22:53 | Reagovat
Předmět: Re: MR 2011

Žížo taky (y)

Autor: Radek Mannheim | 14.12.2011 09:19 | Reagovat