27. 04. T Třinec Info
18. 05. QT Hradec Králové Info
19. 05. LIGA Hradec Králové Info

Slovník Novex klasik

Přidat příspěvek

Zpět
Předmět: dostupnost

Prosím Vás, jsem nováček, hraji to jen pro zábavu, nicméně bych potřeboval sehnat slovník Novex Klasik nejlevněji co to půjde. Pomůže mi někdo??
Petr Louny
mokrasek@seznam.cz

Autor: mokrasek | 16.02.2009 08:31 | Reagovat
Předmět: Re: dostupnost

Novex klasik lze objednat u Petra Vetešníka za 300Kč – viz http://vetesnik.webpark.cz/velex/velex.htm . Na webu se dá najít zdarma blex – slovník do pěti písmen. Novex je pokud si dobře pamatuju vázaný na konkrétní počítač, tedy zřejmě nelze očekávat, že vám ho někdo prodá svůj “použitý”, který už nepotřebuje.

Autor: Tomáš Kuča | 17.02.2009 02:36 | Reagovat
Předmět: Slova

Ve slovníku tady jsou slova jen prostě za sebou. Zajímaly by mě významy. Teď mi dala protihráčka slovo “cobi”, ani ona neví, co to je, ale program to prostě bere.

Autor: Hanka | 08.08.2010 18:21 | Reagovat
Předmět: Re: Slova

“cobi” je plurál od “cob”, což je americký ušlechtilý kůň. Zkuste slovník na www.scrabble.ik.cz – zadáte-li do něj platné slovo a klepenete pak na “význam slova”, mnohdy je tam uveden. Význam dvou- a třípísmenných slov lze zjistit taky zde – vetesnik.webpark.cz/slovniky/slovnik23.htm

Autor: Quenťoš | 09.08.2010 09:22 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Dovolím si lehce kritizovat obsah slovníku pro scrabble Plus používaný na herně on-line.Pokud mě někdo přesvědčí, že neobsahuje citoslovce a další výrazy neuvedeného významu, budu rád. Mrzačit český jazyk v zájmu získání co nejvíce bodů při hře je dosti nešťastné.Pokud jsem dobře rozuměl,citoslovce se používat nemohou.Rovněž používání jiných jazyků( latina,ruština atd.)je podivné.Znám hráče,kteří prohlásí že podivný jsem já.Vše by se vyřešilo názvem / EU-SCRABLE/.Děkuji a omlouvám se,že jsem vyrušoval.

Autor: aries48 | 12.08.2010 22:07 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

Běžte si to kritizovat na Hernu, tady víme své, víme, jakou k***vskou práci si autoři s kompilací slovníku dali; navrhněte novej, když jste tak chytrej. Neexistuje žádný rozdíl mezi “slovníkem používaným na herně on-line” a turnajovým slovníkem, jsou totožné a vycházejí z akademických pramenů – SSJČ, SSČ a spol. Běžte si tedy stěžovat do Ústavu pro jazyk český. V prvé řadě se vůbec naučte psát správně SCRABBLE.

Autor: anonym | 13.08.2010 12:57 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Vážený pane.Tuším,že se asi známe z Herny.Ale to není důležité.Dokáži ocenit jakoukoliv práci i tu z…….u.Nemám akademické vzdělání ale jako brusič-soustružník mám smysl pro dobře odvedenou práci.Slovník,který obsahuje určitý shluk písmen aniž by uvedl jeho význam, není dobře odvedená práce.Nebo není uveden význam čistě proto,že slovo je obyčejné citoslovce?Např.:BRUM,HUP,HUK,PUF,HM atd.To by totiž kolidovalo s pravidlem,že citoslovce používat není dovoleno.Nežádám změny ve slovníku,na to jsem malý pán.Celá naše debata nemá význam.Vezměte prosím do rukou ty akademické prameny a zdůvodněte všechny výrazy ze slovníku(a je jich dost) u kterých je uvedeno “význam slova bude v budoucnosti určen”.Dalo by se pokračovat ale jak vás znám bylo by to zbytečné.Děkuji za váš čas,doufám,že vše je fair-play(je to dobře?). Crha Ludvík-aries48

Autor: Crha Ludvík ( aries48 ) | 13.08.2010 16:49 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

prakticky všechny prameny jsou výkladovými slovníky, stačí tedy minimální intelektuální námaha, nalistovat si příslušné heslo a poučit se o významu (pokud je to náhodou nějaký ohnutý tvar, určitě ti někdo ochotně s heslovým slovem pomůže) – a nic takového jako “význam slova bude určen v budoucnosti” neexistuje

Autor: petr vejchoda | 14.08.2010 14:41 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Dobrý den, pane Vejchoda znám vás z KaH(KŘÍŽOVKY A HÁDANKY) a cením si vaší práce.Děkuji za vysvětlení i když mě záležitost s citoslovci a s významem slov není úplně jasná.Sice jsem chtěl slyšet něco trochu jiného ale necháme to ležet,nikdo mě nenutí chodit na HERNU. Přeji vám hodně úspěchů v KaH, tenhle časopis nemá chybu. Děkuji za váš čas a nashledanou. Crha L.

Autor: Crha Ludvík ( aries48 ) | 14.08.2010 18:10 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

Zdá se mi, že Novexu nedůvěřujete, protože neznáte historii, jak vznikal. Dříve se na turnajích každé sporné slovo hledalo v pramenech – asi pěti různých slovnících, ověřovalo se, jestli spadá do povolených kategorií. Zdržovalo to, bylo to náročné pro pořadatele. Jiří Novotný a Petr Vetešník si dali tu práci, že ze slovníků “vypsali” povolená slova – vytvořili jejich seznam – Novex. Nic nepřidávali, ani neubírali. Jakýkoliv výraz, který je v Novexu se dá najít v některém z pramenů i s vysvětlením významu. Některé výrazy jsou vysvětlené i přímo na herně, která rovněž používá Novex, ale zdaleka ne všechny.

Autor: Tomáš Kuča | 14.08.2010 21:09 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

dobrý večer pane Crho, ještě jednou k těm zmiňovaným citoslovcím – ta opravdu platná nejsou – pokud se něco tváří jako citoslovce, je to maskovaný jiný slovní druh – např hej zde není jako citoslovce, ale jako příslovce (je mi hej), hm je nemýlím-li se částice… Většina Vámi vyjmenovaných jsou myslím podstatná jména v pádu, ve slovnících snadno naleznete jejich význam. Jinak mé pocity ze slovníku byly zkraje podobné, ale pak člověk pochopí jak vznikl a že v něm nic není svévolně…

A anonymům zmar!

Pěkný večer,Hanka L

Autor: Hang | 15.08.2010 23:08 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Dobrý den. Omlouvám se za opožděnou odpověď.Jsem hlavně ovlivněn slovníkem přístupným při hře scrabble na Herně.Tam narazím na slovo, které neznám a ve vysvětlení “významu slov” najdu odkaz “význam je neznámý,bude později doložen”.Takže proč se do slovníku ukládá slovo, jehož význam vkladatel neuvádí.Chci si rozšířit slovní zásobu,ne za každou cenu položit písmeno za co nejvíce bodů.Mrzí mě, že velkému množství hráčů je jedno co položí. Jinak Vám děkuji za vysvětlení situace,rovněž anonymitu nemusím( i když na Herně jsem pod přezdívkou).Asi si půjdeme zahrát, to bude rozumější. Díky s pozdravem, Crha L.

Autor: Crha Ludvík ( aries48 ) | 19.08.2010 15:50 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

vy pořád nechápete, že do slovníku si nemůže vložit kdo chce co chce, ale že je jednou daný. Žádní “vkladatelé” neexistují. Lze vložit pouze význam slova a to je čistě dobrovolně na hráčích.

Autor: anonym | 19.08.2010 17:30 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Pane anonym,já to vím.Kompletace slovníku je zdlouhavá a náročná ale co třeba povíte na to ,že význam slova ELUX je ELUX.Na herně scrabble-on line mělo být “platí-neplatí” a dost.Když takový šťoura jako já zjistí,že slovo platí ale neví se co to je,tak je oheň na střeše.Myslíte-li, že význam slova není vložen proto, že na tom hráčům nezáleží nebo nemají čas, tak dobře.Ale za pár let se nedomluvíme vůbec.Už nemám zájem bezvýsledně se dohadovat,vrátím se do světa knížek a křížovek a na hru scrabble se vybodnu když nevím co vlastně píšu.Děkuji všem kdo se mě pokoušeli přesvědčit,ať se vám daří. S pozdravem Crha Ludvík(ARIES48 na HERNĚ) P.S.:slovo ELUX jsem slyšel ve spojitosti s vysavačem

Autor: Crha Ludvík ( aries48 ) | 19.08.2010 23:14 | Reagovat
Předmět: Re:

holt se občas mezi hráči najde nějaký blbec, jehož “vysvětlení” slov jsou naprosto irelevantní, asi si tím honí ego, jen aby byl v historii vkladu významů vidět jeho nick… S tím se nedá nic dělat. Jinak elux tuším je – podobně jako lux – jakás fyzikální jednotka.

Autor: Quenťoš | 19.08.2010 23:24 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

Vážený pane Crho,
tak ještě jednou – slova ve slovníku na herně jsou převzata z Novexu a tam byla přepsána ze skutečných knih – pramenů (Slovník spisovného jazyka českého, Slovník cizích slov, Slovník neologismů apod.). Významy slov na herně vkládají samotní hráči, slova však nikoli, jejich seznam je pevně daný! Pokud u nějakého slova není uveden jeho význam, neznamená to, že jeho význam není znám, jen ho prostě ještě nikdo do slovníku na herně nezapsal, čemuž se při několikamilionovému objemu slov nelze divit. Význam slova však můžete snadno nalézt přímo ve zdrojových pramenech, všechny jsou zajisté k dostání v každé knihovně.

Autor: Václaf | 22.08.2010 13:42 | Reagovat
Předmět: slovník pro scr. Plus

Dobrý den.Pane Václaf,souhlasím, až na ty nešťastné významy slov.Před chvílí jsem měl otevřen seznam doložených významů slov na Herně-scrabble.Když si to projdete tak se nasmějete.Jako perličku uvedu slovo “XKRÁT”.A další a další.To už není čeština.Dát dohromady tak obsáhlý slovník je úmorná práce,klobouk dolů! Ale nezlobte se prosím,je to jako v obchodě nabízet šroub bez závitu.Pro zajímavost jsem prošel začátek slovníku BLEX-klasik (01/2006),jen písmeno A.Je tam nejméně 36 slov bez významu.Jak jsem už dříve uvedl,většinu hráčů nezajímá co vlastně napsali.Já mám na dnešní dobu tu smůlu,že mě záleží na tom co čtu nebo píšu a chci, aby mě druzí rozuměli.Nejsem žádný češtinář,určitě udělám sem tam chybu,ale snažím se být srozumitelný.Což je při scrabble nevýhoda.Rozhodl jsem se definitivně ukončit téma “slovníky” .Všem,kterých jsem se nějak nevhodně dotknul se omlouvám.Všem děkuji za pozornost a za případné informace.Tyto stránky už neotevřu,bude-li mě někdo chtít seřvat jsem na Herně pod značkou"Aries48".Hezký den, Crha L.

Autor: Crha Ludvík ( aries48 ) | 22.08.2010 16:57 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

“slova bez významu” ve slovníku? No tedy promiňte, buď si děláte srandu, nebo píšete v podroušení… proč by měly ve slovníku být “slova bez významu”?

Autor: Quenťoš | 22.08.2010 18:00 | Reagovat
Předmět: Re: slovník pro scr. Plus

Vážený pane Crho,
to, že význam zmíněných 36 slov od A neznáte, vůbec neznamená, že význam nemají. Znovu opakuji: Chcete-li význam těchto a dalších slov znát, zajděte si do knihovny a slova si najděte v knižních vydáních slovníků, které byly prameny pro tvorbu scrabblového Novexu. Doufám, že když je najdete v tištěné knize a přečtete si, co znamenají, bude vám to stačit, abyste je také začal pokládat na scrabblovnici a již dále netvrdil, že jsou „bez významu“.

Autor: Václaf | 22.08.2010 22:00 | Reagovat
Předmět: Slovnikova

kdyz nekdo nechce pochopit, nepochopi… ;)

Autor: Fuser | 16.11.2010 23:24 | Reagovat
Předmět: slovník

Vítám Vás! Původně jsem chtěl pokračovat v našem klání ale udělám to jinak. Nechejte si svůj slovník takový jaký je. Je mě nakonec jedno kolik je v něm citoslovcí, zkratek, zkomolenin a cizojazyčných výrazů. Ale nikde prosím neříkejte to slovní spojení – ČESKÝ SCRABBLE. Tak jako vše v tomto státě tak i český jazyk půjde, jak se říká, do kytek. Smutné na tom je to, že mezi zastánci slovníku a hráči scrabble je mnoho učitelů, kteří mají naše děti a vnuky učit česky!!! p.s.: zase jsem to nepochopil, že pane Fuser?

Autor: Crha Ludvík | 30.01.2011 23:39 | Reagovat
Předmět: Re: slovník

drobná poznámečka, to množné číslo není namístě (“nechejte slovník takový, jaký je”) – slovníky byly sestaveny jazykovědci a Novex z nich zkompilován p. Vetešníkem. My hráči nemáme tu pravomoc do něj kecat, natož ho “měnit”, leda bychom objevili vyloženou chybu

Autor: Tomáš Rodr (Quenťoš) | 31.01.2011 10:40 | Reagovat
Předmět: Re: slovník

Myslím, že ani většina scrabblistů nepovažuje slovník za dokonalý. Pár běžně užívaných výrazů v pramenech není, každý by asi některá slova vyhodil. Ale není technicky možné hlasovat o každém slovu – je jich prostě moc. Kdysi dávno to tak dokonce fungovalo – nerozhodovalo se podle slovníků, ale tříčlenná komise rozhodčích rozhodovala, jestli to slovo je v pořádku nebo ne. Přijetí slova tedy záleželo jen na komisi, stejné slovo mohlo být jednou uznané, jednou neuznané dle toho, kdo byl v komisi. Nebylo to ideální, bylo potřeba rozhodování sjednodit, proto se začaly používat prameny. A použily se dostupné slovníky, jejichž skladba přibližně odpovídala tomu, co by scrabblisté rádi mohli hrát. Pokud strávíte pár let sestavením vlastního dokonalého slovníku, a ostatní o něm též usoudí, že je dokonalý, pak může nahradit prameny. Případně můžete navrhnout jiný jednoznačný postup, jak rozhodovat o platnosti slov nebo najít slovníky, které jsou “víc česky”. Do té doby si budeme muset vystačit se současnými slovníky.

Autor: Tomáš Kuča | 31.01.2011 11:34 | Reagovat
Předmět: slovník

Vážený pane Crho, souhlasím s vámi v tom, že v tomhle stát jde všechno do kytek… To je asi pravda. Ale český jazyk přežije, v různých formách, úpravách, ale přežije :-) A scrabble jako hra má prostě pravidla řídící se Novexem, který byl pracně vytvořen z jasných pramenů. Že se v něm nevyskytují slova jako HROŠÍK, OFOŤ a některá další, to už je třeba na nějakou diskusi, ale pokud budeme pořád šťourat v tom, proč tam není to, a je tam ono, nebude možné hrát oficiální turnaje a nebude fungovat ani scrabblová herna. Buďme rádi, že prostě mám jasná pravidla a že to jsou pravidla ČESKÉHO SCRABBLU. I v jiných odvětvích her a sportů nesouhlasí hráči s danými pravidly, ale pokud tu hru (sport) chtějí provozovat, prostě se musejí s daným stavem smířit a hrát. Během svého života jsem hrál spoustu her, pěstoval jsem různá sportovní odvětví, je to ostatně i moje práce, a vždy jsem respektoval daná pravidla (byť jsem s některými nesouhlasil) a tak to asi má v životě být :-) Spíše by stálo za to změnit hodně pravidel v tomhle státě, aby to kolem nás nešlo do kytek, jinak se totiž může stát, že si ten scrabble už brzy nezahrajem. S pozdravem Smíšek59

Autor: Smíšek59 | 31.01.2011 15:34 | Reagovat
Předmět: SLOVNÍK

Ahoj, souhlasím s vámi pánové. Od prvopočátku mě šlo o to, že mě herna nabízí slovník ke hře. A po kliknutí na “význam slova” je uvedeno “význam nebyl doložen, určitě jej někdo zjistí a doplní”. Co mě prvně napadne? Je bez významu, takže si takovými slovy ulehčují hru aniž by doložili co to vlastně je. Jaká to je práce, něco takového dát dohromady (slovník), si dovedu představit. Kdysi dávno jsem si dělal na starém DIDAKTIKU prográmky, to byly stovky hodin. Slovník je jasně složitější. Zanecháme dohadování, na některých spornějších věcech se neshodnem ale jsou důležitější věci. Např.: když se řekne UFO – někdo si představí létající talíř, někdo Unidentified Flying Object, tedy zkratku. A už dost, určitě vás zdržuji. Díky za vaše příspěvky, jak bych to řekl – byly takové lidštější ( to je slovo do scrabblu,že?). Na viděnou třeba na herně, čau. Crha

Autor: Crha Ludvík | 01.02.2011 22:09 | Reagovat
Předmět: Re: Slovník

Ahoj, no a právě tento dojem byl od prvopočátku mylný. Neboť proč by slovník obsahoval slova nemající význam? To si pak můžem k sobě místo písmenek rovnou skládat barevné korálky. Jde jen o to, že těch milion dvě stě sedmnáct tisíc slov do slovníku přepsat už beztak byla pěkná fuška, jak by se Vám chtělo k nim ještě dopisovat milion dvě stě sedmnáct tisíc významů? Ale on už Vám to tady někdo (Vašek Jára, tuším) psal, tak znovu opakuji a cituji: “To, že do slovníku na Herně význam nikdo nevložil, neznamená, že [daná slova] význam nemají…”

Autor: Tomáš Rodr | 01.02.2011 23:35 | Reagovat
Předmět: chybějící slovo ve slovníku

“Šogun”

Autor: anonym | 23.11.2018 21:43 | Reagovat
Předmět: Šogun

Nechybí. Správně ji “šógun” a to tam je.

Autor: Vetešník | 24.11.2018 15:58 | Reagovat
Předmět: slovník

Vážený pane Crho, co Vám brání v tom, abyste navštívil knihovny, prolistoval všechny povolené prameny a doplnil všechny chybějící významy slov? Potom už snad budete spokojený, i když pochybuju, jestli Vám ještě zbydou síly na hraní na herně.

Autor: Jarkazeseveru | 25.11.2018 00:23 | Reagovat