Systém soutěží Mistrovství republiky 2002

 

Soutěže:           MR (QT+finále), MRJ, liga družstev, Pohár (QT+finále), soutěž HaK,

 

Je třeba se dohodnout na.

-                     formě a organizaci kvalifikačních soutěží

-                     způsobu a kritériích kvalifikace na finálový turnaj soutěže

-                     formě a organizaci finálového turnaje

 

MR jednotlivců

 

forma a organizace kvalifikačních soutěží

 

Předpokládáme 6-8 kvalifikačních turnajů hraných švýcarským způsobem s použitím kritéria TurČAS pro určováním pořadí hráčů při rovnosti bodů za vítězství a remízy; přesný počet a přibližný termín QT bude znám na sněmu.
Započítávány budou 4 nejlepší výsledky hráče dosažené na QT.
Bodové kompenzace pro vybrané rozhodčí (tj. hlavní, vedoucí slovníkový a vedoucí sálový rozhodčí) budou zachovány; tj. rozhodčí, který sehrál alespoň poloviční počet QT daného ročníku, obdrží jako kompenzaci za jeden (a pouze za jeden) „odpískaný“ turnaj kompenzaci ve výši průměru jeho tří nejlepších výsledků dosažených na QT daného ročníku.

Zásady pro přijímání hráčů do QT, přijaté minulým sněmem, budou zachovány.

 

Varianty kvalifikace do finálového turnaje (pořadí variant náhodné):

 

A.                podle postavení hráčů na žebříčku
postupuje N hráčů nejlépe postavených na žebříčku ČAS k datu konání finálového turnaje

B.                 pouze z kvalifikačních turnajů
postupuje N hráčů nejlépe postavených na žebříčku sestaveném podle počtu bodů získaných z kvalifikačních turnajů, část míst může být vyhrazena i pro přímý postup z QT

C.                 z kvalifikačních turnajů a z dalších soutěží
postupuje N hráčů nejlépe postavených na žebříčku sestaveném podle počtu bodů získaných z kvalifikačních turnajů a z dalších soutěží (finálový turnaj minulého MR, MR mládeže, Liga družstev, soutěž KaH  atd.), část míst může být vyhrazena i pro přímý postup z QT a/nebo z dalších soutěží

 

K jednotlivým variantám:

ad A.    postup podle postavení hráčů na žebříčku
Tato varianta de facto bere v úvahu pouze výsledky vzájemných utkání hráčů a nepřihlíží k umístění hráčů v turnajích; významnou roli by zde hrála zvolená metodika sestavování žebříčku, o které není dosud rozhodnuto a diskuse o výběru optimální metody dosud není ukončena

 

ad B.    postup pouze z kvalifikačních turnajů

Tato metoda zohledňuje pouze výsledky hráče dosažené na QT v daném roce, tedy ani např. loňský mistr nemá své vítězství nijak zohledněno.

V rámci této varianty je dále výběr z podvariant:
- s přímým postupem vítězů QT (a případně dalších v pořadí); v případě přímého postupu lze zachovat stávající systém bodového ohodnocení umístění hráčů na QT.

- bez přímých postupů z QT; pak je třeba zvolit bodové ohodnocení vítěze QT v návaznosti na bodové ohodnocení umístění hráčů na QT, aby počet bodů za jedno vítězství na QT sám o sobě nezaručoval postup do finálového turnaje a aby pak zrušení přímého postupu nebylo jen formální, jako vhodnou hodnotu lze zvolit např. 60 bodů.

- s podmíněným přímým postupem vítězů QT – vítěz QT by postupoval pouze v případě, kdy vyhrál všechny partie, které na daném QT hrál (pozn.: používaný švýcarský systém vedení turnajů zaručuje, že takovýto hráč může být na každém QT nejvýše jeden); pokud by vítěz QT nesplnil podmínku přímého postupu, za vítězství v QT by dostal např. 60 bodů

 

ad C.    postup z kvalifikačních turnajů a z dalších soutěží

Tato metoda zohledňuje kromě výsledků dosažených hráčem na QT i výsledky z jiných soutěží, minulých (loňské MR) i probíhajících (MR mládeže, Liga družstev, soutěž KaH  atd.), což může lépe vypovídat o výkonnosti hráče.

 

V rámci této varianty je dále výběr z podvariant týkajících se QT:
- s přímým postupem vítězů QT (a případně dalších v pořadí); v případě přímého postupu pouze vítěze lze zachovat stávající systém bodové ohodnocení umístění hráčů na QT, při zavedení přímého postupu i dalších v pořadí lze rovněž zachovat stávající bodový systém s tím, že body za umístění zaručující přímý postup se neudělují;

- bez přímých postupů z QT; pak je třeba zvolit bodové ohodnocení vítěze QT v návaznosti na bodového ohodnocení umístění hráčů na QT; je asi vhodné, aby počet bodů za jedno vítězství na QT sám o sobě nezaručoval postup do finálového turnaje a aby tak zrušení přímého postupu nebylo jen formální, jako vhodnou hodnotu lze zvolit např. 60 bodů.

- s podmíněným přímým postupem vítězů QT – vítěz QT by postupoval pouze v případě, kdy vyhrál všechny partie, které na daném QT hrál (pozn.: používaný švýcarský systém vedení turnajů zaručuje, že takovýto hráč může být na každém QT nejvýše jeden); pokud by vítěz QT nesplnil podmínku přímého postupu, za vítězství v QT by dostal např. 60 bodů

 

V rámci této varianty je dále výběr z podvariant týkajících se ostatních soutěží:
- s přímým postupem vítězů (a případně dalších v pořadí); zde je třeba zvolit kterých dalších soutěží by se postup týkal a kolik hráčů by z nich postupovalo
- bez přímých postupů; pak je třeba zvolit bodové ohodnocení vítězů dalších soutěží (a případně dalších v pořadí) v návaznosti na bodové ohodnocení umístění hráčů na QT, aby počet bodů odpovídal váze dané soutěže ve srovnání s QT.
Lze uvažovat např. systém
50-30-15 bodů pro medailisty minulého MR,
25-15-5 bodů nebo 50% bodů QT pro medailisty  MR mládeže, přičemž MRM bude započítáváno v rámci 4 nejlepších výsledku hráče, nikoli tedy jako pátý turnaj
60-40-20 bodů pro prvá tři družstva ligy (s rozdělením mezi členy družstva tak, aby žádný nedostal více než polovinu bodů přidělených družstvu),
15-10-5 pro medailisty soutěže KaH atd.

 

Finálový turnaj MR jednotlivců

 

Předpokládáme zachování stávající formy a rozsahu; případné výrazné zvýšení počtu účastníků by vedlo ke snížení výpovědní síly turnaje (způsobené snížením poměru počtu kol a počtu účastníků) a zvýšení počtu kol turnaje by (zejména z časových důvodů) bylo možné pouze na úkor zrušení finálového utkání.

 

MR mládeže

 

Předpokládáme zachování stávajícího systému, tj. rozdělení na část pro „mladší a začátečníky“ a část pro „starší a pokročilé“.

 

            Liga družstev

 

Předpokládáme zachování stávajícího systému, tj. organizace a řízení ligové soutěže sborem kapitánů ligových družstev. Liga musí mít nejpozději před sehráním prvého utkání jasná pravidla jak organizační (počet družstev, systém a počet utkání, termínovou listinu) , tak pro určení konečného pořadí družstev v soutěži.

 

            Pohár v opisovaném Scrabble

 

Předpokládáme v hlavních rysech zachování stávajícího systému; na základě zkušeností se zájmem o účast ve finálovém turnaji v minulém ročníku navrhujeme zvážit zvýšení podílu kvalifikovaných hráčů ze soutěže KaH na úkor internetových turnajů.

 

            Soutěž KaH

 

Předpokládáme zachování stávajícího systému s upřesněním posuzování pravidel přípustnosti slov tak, aby plně odpovídal aktuálním pravidlům přípustnosti slov ČAS.
Je třeba rozhodnout, zda tato soutěž má být kvalifikací pouze pro Pohár (což by spíše odpovídalo charakteru soutěže) nebo zda v zájmu propagace Scrabble zachovat určitý příspěvek této soutěže i pro kvalifikaci MR jednotlivců.